zondag 28 november 2021

Alles over Papendrecht

Vlnr: Peter Bosselaar, Marijke Klunder, Hans Hulswit en Marion Stehouwer

Pensionadokwartet was 135 jaar in dienst van de Willem

20 juli 2020

PAPENDRECHT - Aan het einde van het schooljaar is het nu eenmaal zo dat er personeelsleden en stagiaires van een school vertrekken, maar als personeelsleden met pensioen gaan worden ze op het Willem de Zwijger College extra in het zonnetje gezet voor hun ‘bewezen diensten’.

Op donderdag 16 juli werd feestelijk afscheid genomen van Marion Stehouwer,  Hans Hulswit en Marijke Klunder.

Marion werkte vanaf 1983 op de LTS in Alblasserdam als lerares Engels en Nederlands. Later fuseerde de school met de Mavo aldaar en weer later met het Willem de Zwijger College. Op de LTS was zij één van de twee vrouwen in het mannenteam, dat was een bijzondere tijd. Zo hadden personeelsleden in vakanties nog ‘dieren- en plantendienst’. In Papendrecht was Marion steevast mentrix van klas 1Q. De schoolreizen naar Texel, waarbij leerlingen het fysiek zwaar hadden omdat ze alle hoeken van het eiland op de fiets zagen, zijn voor haar onvergetelijk. Zij leerde de leerlingen, die (vaak voor het eerst) in een echt hotel logeerden, van een heel andere kant kennen. Door een ernstige ziekte kon Marion helaas haar Engelse lessen de afgelopen twee jaar niet meer geven.

Hans Hulswit studeerde in 1979 af aan de universiteit in Engelse taal- en letterkunde. Meteen daarna kwam hij op de Willem werken. Zijn passie voor die taal bracht hij aan leerlingen over. Het doet hem dan ook echt goed als hij oud-leerlingen ontmoet (in het echt of via Facebook), die genieten van Engelse literatuur omdat hij daar de kiem voor heeft gelegd. Hans was afgelopen jaar coach van tien 6VWO-leerlingen. Terwijl hij altijd goed contact met zijn leerlingen heeft, was de band met dit tiental meer dan bijzonder. Hij zag ze –ondanks de coronatijd- uitgroeien tot studenten in spé, die de wereld aan kunnen. Een andere passie van Hans is muziek. Als bestuurslid en programmamaker bij RTV-Papendrecht wordt er heel wat werk door hem verzet.

Marijke Klunder verhuisde in 2001 van Den Haag naar Papendrecht. Op de Willem werd zij als lerares geschiedenis aangenomen. Voor haar is dit het mooiste en belangrijkste vak, maar dat vindt natuurlijk iedere docent van zijn/haar vak.

Speciale herinneringen bewaart  zij o.a. aan mentorleerlingen uit 1G die zich op haar uitleefden in ‘Pimp your teacher’,  een Indisch etentje met 3 havo bij een leerling thuis (oma’s en moeders hadden gekookt) na het behandelen van Indonesië èn mentorklas 3L die met Valentijnsdag van haar zakgeld een bos rozen voor haar kocht. Een ander leuk onderdeel van Marijke’s werk was het verzorgen van PR voor de school. Veel stukjes zijn van haar hand in regiobladen en op sites verschenen.

Voor Peter Bosselaar was het afscheid heel anders dan hij zich had voorgesteld. Op 14 februari was zijn laatste werkdag, maar zijn afscheid wilde hij graag aan het eind van het schooljaar vieren. Door de coronacrisis én de open hartoperatie van het jaar daarvoor, kwam er een kink in de kabel. Peter werd door de behandelende artsen dringend geadviseerd om het gezelschap van grote groepen te vermijden. Zo was hij op 16 juli niet van de partij, maar de dag ervoor werd hij verrast met een ondraagbaar volle doos met attenties en kaarten.

Peter was vanaf eind ’92  op de Willem werkzaam. Via de toenmalige rector Willem Veldhuis, die hij van de voetbal kende, werd hij als conciërge aangenomen. Daar heeft hij echt zijn draai gevonden, want de tijd ervoor –zo zegt hij zelf-  kenmerkt zich door: ‘12 ambachten en 13 ongelukken’. Mooie herinneringen heeft hij aan de tijd dat het glazen conciërgehok vlak voor Willem 4, met daarachter het boekenmagazijn, het centrum van de school was. Peter was de grote vriend van de leerlingen: altijd behulpzaam en zo nodig werd er ook opgetreden.

Het staat als een paal boven water dat natuurlijk verloop in iedere organisatie aan de orde is, maar het afscheid van deze boegbeelden hakt erin. De school zal deze vier missen. Gelukkig is dit gemis ook wederzijds: Peter, Hans, Marion en Marijke hebben een hartverwarmend afscheid gekregen en hebben prachtige herinneringen aan hun tijd op de Willem.

Op de foto vlnr: Peter Bosselaar, Marijke Klunder, Hans Hulswit en Marion Stehouwer (Foto gemaakt door Pieter Stehouwer)

 

Lees meer over:

de willem pensionadokwartet
Deel dit bericht met je vrienden!