zondag 23 januari 2022

Alles over Papendrecht

Wethouder De Ruijter hervat volgende week werkzaamheden

30 november 2021 (door Hans Huisman)

PAPENDRECHT - Papendrecht.net heeft gisteren bericht dat wethouder Kees de Ruijter (CU) heeft besloten om een time-out te nemen. De Ruijter had namelijk grote moeite hoe het besluit tot stand is gekomen om bij de plannen voor de huisvesting van de VO-scholen ook een 'plan B' aan te nemen.

Inmiddels heeft fractievoorzitter Jaco van Erk (CU), mede namens Martin Verweij (PAB), Leon van den Dool (CDA) en Arjan Kosten (SGP) aangekondigd dat wethouder De Ruijter op maandag 6 december zijn werkzaamheden zal hervatten.

Jaco van Erk licht toe: "De wethouder is zoals u weet gepassioneerd betrokken bij de toekomstige huisvestingsplannen van het voortgezet onderwijs. Hij was daarom teleurgesteld met het verloop van de besluitvorming in de laatste raadsvergadering. Wij begrijpen goed dat hij (ook vanuit de ChristenUnie en PAB) voor verrassingen is gesteld. Wij hebben hierover met de wethouder en binnen de coalitie gesprekken gevoerd. Dat heeft de boel opgeklaard."

Ruud Lammers (OP) heeft over de kwestie vragen gesteld aan burgemeester Jetten: "Op Papendrecht.net lezen wij dat Kees de Ruijter een time-out heeft genomen. Waarom? Dat is ons eigenlijk nog steeds niet duidelijk. Het zou uw College sieren als er meer duidelijkheid gegeven zou worden aan de raad."
Vervolgens is Lammers erg fel: "Wij verwachten van u dat u de raad stevig verdedigt, ook in de media, en afstand neemt van de stelling dat de heer de Ruijter thuis zit omdat de raad zo onaardig voor hem is geweest. De heer de Ruijter is niet zielig. De raad heeft niets meer en niets minder gedaan, dan wat van haar verwacht mag worden. Namelijk, het controleren en kaders meegeven aan het College."

Naschrift van de redactie (Hans Huisman):
"Een wethouder is doorgaans niet te benijden. Het is sowieso geen normale 9 tot 5 baan, want een wethouder ben je 24 uur per dag, 7 dagen per week. Ik weet uit ervaring dat Kees de Ruijter zich met hart en ziel inzet voor zijn werk en het Papendrechtse onderwijs in het bijzonder. Dit blijkt ook duidelijk uit het interview dat ik een jaar geleden met hem mocht houden. Zo bezoekt hij alle scholen in Papendrecht minimaal 1 keer per jaar en vertegenwoordigers uit het onderwijs zijn echt te spreken over het werk dat De Ruijter aflevert.

De Ruijter is deze collegeperiode ook belast met het grootste dossier, namelijk de huisvestiging van de voortgezet onderwijs scholen. Dit dossier loopt al jaren, maar kwam nooit echt van de grond. De Ruijter heeft de afgelopen periode echt grote stappen kunnen zetten, wat hem heel veel tijd en energie heeft gekost. Het is daarom ook niet verwonderlijk dat hij moeite heeft met de eerste grote tegenslag, zeker als de vaart er eindelijk goed in zit.

De tegenslag kwam uit een hoek die niet werd verwacht, namelijk vanuit coalitiepartner PAB en van fractiegenoot Pieter-Jan den Dekker. Maar het is wel een groot goed dat ieder gemeenteraadslid vrij kan beslissen waar hij of zij voor wil stemmen, zeker als het geweten gaat mee spreken. Dit is dan ook de zegen van het dualisme, hoe lastig dit ook voor een wethouder kan zijn.

Gelukkig is de kou inmiddels uit de lucht, is er met respect naar elkaars standpunten geluisterd en heeft De Ruijter besloten om aanstaande maandag weer het werk te hervatten. En dat hij deze week nog even rust heeft gun ik hem van harte, zodat hij volgende week weer met hernieuwde energie zijn veeleisende taak kan hervatten."

Zie ook:

Lees meer over:

wethouder De Ruijter
Deel dit bericht met je vrienden!