maandag 19 april 2021

Alles over Papendrecht

04
mrt

26-jarige mag sporten in teamverband, waarom de leeftijdsgrens?

De leeftijdsgrens voor buitensport in teamverband wordt verhoogd tot 27 jaar. Jongeren zijn voor de overheid dus tot 26 jaar oud. Waar is de leeftijdsgrens op gebaseerd? Cijfers met betrekking tot het aantal besmettingen laten niet zien dat het verstandig is als jongeren weer samen naar buiten gaan. Het tegendeel valt juist te zien. Naar verhouding worden er in geen enkele andere leeftijdscategorie zo veel besmettingen gemeld als in de categorie 18 tot 24 jaar.

Per 100.000 inwoners per leeftijdscategorie waren er in week 7 223 besmettingen in de leeftijdscategorie 18 tot 24 jaar. Dit is de grootste groep, gevolgd door de leeftijdscategorie 30 tot 39 jaar en de leeftijdscategorie 25 tot 29 jaar. Het kabinet wil jongeren en jongvolwassenen tegemoetkomen door de regels voor buiten sporten vanaf 3 maart te verruimen. Deze jongeren hebben het al zwaar tijdens de lockdown en een gebrek aan lichaamsbeweging heeft een verdere negatieve invloed op zowel de lichamelijke als de geestelijke gezondheid.

Regelmatig bewegen vermindert psychische klachten, zoals angstgevoelens en depressiviteit. Een gezonde geest is net zo belangrijk als fysieke gezondheid. Je bent namelijk ook lichamelijk sterker als je goed in je vel zit. Je hebt meer energie, hebt meer zin in het leven en komt makkelijker van de bank, stelt Julius de Keizer, sportspecialist en www.fitforbeach.nl-redacteur. In de meest recente adviezen verstrekt door het Outbreak Management Team is geen informatie te vinden over buiten sporten. Het is ook niet zo dat je vanaf je 27e extra ziek wordt van het coronavirus of bevattelijker bent voor besmetting. De leeftijdsgrens voor buitensporten betreft een politieke keuze.

De leeftijdsgrens van 27 jaar sluit bij het jeugdplan van staatssecretaris Paul Blokhuis aan. Eerder deze maand is hiervoor 200 miljoen euro vrijgemaakt om het welzijn van jongeren te verbeteren. Het gaat om een hiervan losstaand initiatief. Ook in dit plan gaat het om jongeren en jongvolwassenen van 12 tot 27 jaar. Het kabinet heeft ervoor gekozen om de regels voor jongeren tot 27 jaar te verruimen voor de handhaafbaarheid en duidelijkheid. De gedachte hierachter is dat de overheid zo eenduidig is in de communicatie. Er moet ergens een grens worden getrokken en op deze manier sluiten de nieuwe verruimingen van de maatregelen aan bij het jeugdplan.

De leeftijdsgrens zorgt wel voor een ruwe scheiding op onder andere de hockey- en voetbalvelden. Veel teams hebben leden tussen de 18 en 30 jaar oud. Wel wordt er door verenigingen gezocht naar oplossingen. Bijvoorbeeld door de leden van 27 jaar en ouder in duo verband te laten trainen, terwijl de rest van het team verder gaat in teamverband. Individuele sporten, zoals hardlopen en thuis trainen zolang de sportscholen gesloten zijn, blijven ook nog altijd populair.

Deel dit bericht met je vrienden!