donderdag 28 januari 2021

Alles over Papendrecht

03
aug

Aanhangwagen onderhoud

(door )

Veilig onderweg zijn is altijd belangrijk, ook met je aanhangwagen. Wanneer je rijdt met een aanhanger die niet tot nauwelijks onderhoud heeft gehad kan dat gevaarlijk zijn. Ook riskeer je nog eens boetes. Er wordt namelijk steeds meer gecontroleerd op de staat van aanhangers. Je bent niet verplicht je aanhanger te laten keuren. Je bent dus zelf verantwoordelijk voor de staat van de aanhanger.

Bovag keuring

Een bovag check wordt gedaan door een gecertificeerde keurmeester en je aanhanger wordt dan gecheckt op wel meer dan 50 punten. Er wordt gekeken of de aanhanger nog voldoet aan alle eisen volgens het voertuigreglement. Wanneer je de aanhanger brengt voor onderhoud krijg je altijd standaard drie maanden garantie op de uitgevoerde reparaties.

Zelf de aanhangwagen checken

Onderhoud hoeft niet moeilijk te zijn. Een aantal dingen kan je dus ook zelf gemakkelijk checken. Dit zijn de onderdelen die je zelf in de gaten kan houden:

  • De banden kan je zelf checken op bandenspanning en het bandenprofiel.
  • De breekkabel is makkelijk in de gaten te houden op breuken of scheurtjes.
  • De handrem kan je controleren door af en toe een noodstop te maken om te controleren of deze nog wel naar behoren werkt.
  • Check de lagers van de remtrommel of deze nog onbeschadigd zijn.
  • Bekijk of er nog genoeg voering op de remschoenen zit, stel ze eventueel opnieuw af.
  • Verlichting is natuurlijk makkelijk te checken, kijk af en toe of alle verlichting nog naar behoren werkt.

Natuurlijk wanneer je de onderdelen gecheckt hebt en er zitten onderdelen bij die aan onderhoud toe zijn moet dat nog steeds gebeuren, dat is vaak wel een stuk lastiger.

Zelf de aanhangwagen onderhouden

Wanneer je het onderhoud zelf kan doen bespaar je veel geld. Makkelijk zelf te onderhouden zijn bijvoorbeeld de wielen van de aanhanger en caravan. Controleer regelmatig de wielmoeren. Deze gaan nog wel eens wat los zitten. De bandenspanning kan je ook zelf gemakkelijk controleren. Dit kan je doen bij een tankstation of met een eigen compressor. Het is slim om af en toe de banden op te pompen, hierdoor bespaar je ook brandstof en verbeter je de wegligging. Verlichting wordt ook vaak zelf vervangen. Of het lamp glaasje is stuk gereden of er moet een buislampje vervangen worden. Vaak wordt er ook goed uitgelegd hoe het werkt. Ben je handiger dan zou je natuurlijk meer zelf kunnen onderhouden. In de webshop van Aanhangwagendirect.nl vind je alle relevante onderdelen om kundig de aanhanger te onderhouden.

Geremd en ongeremd aanhanger onderhouden

geremde aanhangwagens hebben in het algemeen meer onderhoud nodig. Dit komt natuurlijk doordat er meer onderdelen op zitten. Deze extra onderdelen hebben ook extra onderhoud nodig. Voor geremde en ongeremde aanhangers gelden dat je zelf verantwoordelijk bent voor de staat. Maar ongeremde aanhangers hoeven niet gekeurd te worden, geremde aanhangwagens daarentegen moeten wel gekeurd worden.

Onderhoud voor paardentrailers

Wanneer er een paardentrailer onderhoud nodig heeft wordt zijn er andere onderdelen belangrijk. Er wordt extra tijd besteed aan de opbouw en aan het chassis. Voor de rest worden de remmen, verlichting, banden en de bodem gecontroleerd.

Lees meer over:

aanhangwagen onderhoud
Deel dit bericht met je vrienden!