donderdag 9 december 2021

Alles over Papendrecht

26
mei

Aantal auto inbraken in Zuid-Holland gestegen

In 2020 werd er in Zuid-Holland 1,5 procent meer ingebroken in auto’s ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit een onderzoek. In Papendrecht werd er 28 keer meer ingebroken ten opzichte van 2019. In totaal werd er vorig jaar 86 keer ingebroken. Deze stijging is opvallend te noemen, aangezien in de meeste provincies juist minder werd ingebroken.

Minder auto-inbraken in negen provincies

In heel Nederland werden er vorig jaar 6,7 procent minder auto-inbraken gepleegd. In negen van de twaalf provincies nam het aantal inbraken af. In de provincies Zeeland (54,7 procent) en Drenthe (30,5 procent) werd fors meer ingebroken. In Limburg vond de grootste daling plaats: het aantal auto-inbraken daalde met maar liefst 22,3 procent. Ook in Groningen (-21,6 procent) en Flevoland (-19,5 procent) werden er een stuk minder auto-inbraken gepleegd. Er is dus minder vaak een beroep gedaan op de autoverzekering.

Stijging in 27 Zuid-Hollandse gemeenten

In de meeste Zuid-Hollandse gemeenten vond er afgelopen jaar een stijging plaats van het aantal auto-inbraken (27). In 25 gemeenten nam het aantal auto-inbraken af. In Den Haag waren er maar liefst 307 meer inbraken dan in 2019. Den Haag kent daarmee de grootste stijging in de provincie Zuid-Holland. In totaal werd er in 2.155 auto’s ingebroken.

Ook in Lansingerland (+41), Hillegom (+33), Capelle aan den IJssel (+31) en Papendrecht (+28) werd er aanzienlijk meer ingebroken. Opvallend is dat in Rotterdam de sterkste daling plaatsvond. In de havenstad werd 358 keer minder ingebroken.

Daling aantal auto-inbraken door coronamaatregelen

Tijdens de eerste lockdown-maanden van 2020 is er een sterke afname te zien in het aantal auto-inbraken. Zo nam het aantal auto-inbraken tijdens de eerste lockdown in 2020 af met gemiddeld 16,7 procent. In januari en februari nam het aantal auto-inbraken juist toe. Na de eerste lockdown gingen auto-inbrekers weer vaker op pad. In de maanden juli tot en met september werden er gemiddeld 9,1 procent meer inbraken gemeld dan in 2019. Ook tijdens de huidige lockdown wordt er weer een stuk minder ingebroken. Van oktober 2020 tot en met februari 2021 werden er gemiddeld 28,7 procent minder auto-inbraken gepleegd ten opzichte van 2019.

Vergoeding afhankelijk van dekking verzekering

Als er sprake is van een auto-inbraak, dan krijgt de gedupeerde niet automatisch een vergoeding van de verzekering. Als de automobilist alleen een WA-verzekering heeft, dan krijgt hij helaas geen vergoeding. Een WA+ en allrisk verzekering dekt de diefstal van spullen die door de autofabrikant zijn ingebouwd. Denk hierbij aan de airbag of het navigatiesysteem. De maximale vergoeding verschilt per verzekeraar. Losse spullen, zoals een portemonnee of telefoon, worden niet door de autoverzekering gedekt. Mogelijk kan de gedupeerde hiervoor een vergoeding krijgen via zijn inboedelverzekering.

 

Deel dit bericht met je vrienden!