woensdag 4 augustus 2021

Alles over Papendrecht

21
apr

Breng uw onderdelen in minder dan 5 minuten in productie met 3D

Wat is CNC-bewerking?
CNC-bewerking (Computer Numerical Control) is een subtractieve fabricagetechnologie: onderdelen worden gemaakt door materiaal uit een massief blok (de blanco of het werkstuk genoemd) te verwijderen met behulp van verschillende snijgereedschappen.

Dit is een fundamenteel andere manier van produceren in vergelijking met additieve (3D-printen) of formatieve (spuitgiet) technologieën. De mechanismen voor materiaal verwijdering hebben aanzienlijke gevolgen voor de voordelen, beperkingen en ontwerpbeperkingen van CNC. Meer hierover hieronder.

Toch even over de techniek zelf, in een notendop. Die lasertechniek is een zeer krachtige techniek waarbij met een elektromagnetische stralingsbron een lichtstraal wordt uitgezonden. Dat gebeurt met een zo kleine lichtcirkel dat de straal een enorme power heeft. Dat had Einstein nooit kunnen bevroeden.

Lasertechniek wordt ingezet voor snijden van platen
Het laat zich raden dat de lasertechniek voor veel doeleinden ingezet kan worden. Met name in de industrie. Het laseren gaat met zoveel kracht gepaard dat er mee gesneden kan worden. Niet alleen door zachte materialen als plastic, maar ook door metalen. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt voor plaatbewerking met als voordeel dat er nauwelijks materiaalverlies is. Het is bovendien goedkoper dan frezen. De lasertechniek wordt ook ingezet om materiaal te buigen.

Plaatbewerking is een techniek die veel wordt ingezet en waartoe tegenwoordig zelfs online opdracht kan worden gegeven. Via het online platform 3D Hubs worden de gewenste gegevens online ingevoerd en vervolgens met een druk op de knop geactiveerd. 3D Hubs werkt met zo’n 250 partners samen, zowel nationaal als internationaal. Het juiste bedrijf voert de opdracht uit. Vaak is binnen een paar dagen het product klaar voor verzending.

Dan belanden we bij het broertje van plaatbewerking, het frezen ofwel CNC freeswerk. CNC staat voor het computergestuurd frezen, dat onder andere binnen de werktuigbouwkunde en binnen de houtverwerkende industrie wordt toegepast. Het is de variant op de plaatbewerking. Ook dit kan online worden uitgezet door het invoeren van bijvoorbeeld een werktekening (CAD bestand) die vervolgens wordt omgezet naar een programma met instructies voor de computergestuurde machine. Deze machine voert het ontwerp exact uit, en wordt binnen een aantal minuten in productie genomen.

Deel dit bericht met je vrienden!