dinsdag 30 november 2021

Alles over Papendrecht

22
jul

Het beste hoofdkussen in de strijd tegen nek- en rugklachten

Wist je dat je hoofdkussen in staat is om de kwaliteit van je nachtrust te bepalen? En dat een minder goed hoofdkussen ertoe kan leiden dat je ‘s morgens niet alleen met vermoeidheid maar ook met pijnlijke nek- én rugklachten wakker wordt? Kortom, de aanschaf van een kwalitatief hoofdkussen is om verschillende reden van groot belang gebleken. In dit artikel willen we het dan ook even hebben over de verschillende mogelijkheden van een degelijke hoofdkussen.

Het belang van een degelijk hoofdkussen

Heb je ook al eens meegemaakt dat je ‘s ochtends allesbehalve uitgeslapen lijkt? Of misschien heb je wel regelmatig last van nek- en/ of rugklachten als je ‘s morgens wakker wordt? Wist je dat in de meeste gevallen de oorzaak te vinden is bij het gebruik van een bepaald hoofdkussen? Het belang van een degelijk hoofdkussen is, volgens menig onderzoek, net zo belangrijk als de aanschaf van een matras. Echter, welk type hoofdkussen voor jou het beste lijkt, is niet zo eenvoudig te benoemen aangezien dit voor iedereen anders kan zijn.

Zo dien je in de zoektocht naar het perfecte hoofdkussen niet alleen rekening te houden met de gebruikte materialen en het formaat maar vooral met je eigen lichamelijke kenmerken en je persoonlijke slaaphouding. Waar sommigen vooral op hun zij lijken te slapen, zijn anderen geneigd om de nacht op hun buik of rug door te brengen. Of misschien ben je wel een wroeter en verandert je slaaphouding naargelang het vorderen van de nacht?

Wat zegt de slaaphouding over het kussen?

Misschien nog wel net iets belangrijker dan het formaat van het kussen en de gebruikte materialen, is je eigen persoonlijke slaaphouding. Wetenschappers maken een onderscheid op basis van 3 mogelijke slaaphoudingen gaande van de zij tot de buik of de rug.

Uit onderzoek is dan ook gebleken dat rugslapers de meest fortuinlijke slapers lijken te zijn aangezien bij dergelijke slaaphouding het volledige lichaam het meeste rust lijkt te ontvangen. Voor rugslapers komt het er dus op neer om op zoek te gaan naar een hoofdkussen waarbij vooral de nek en het hoofd voldoende worden ondersteund. Kussens die niet al te hoog liggen en voorzien zijn van een standaard vaste vorm zijn dan ook de norm.

Wanneer je voornamelijk op je buik slaapt, dien je je hoofd te draaien zodanig dat je probleemloos kunt ademen. Dergelijke houding durft nogal eens spanningen te veroorzaken ter hoogte van de schouders en/ of nek waardoor buikslapers maar beter op zoek gaan naar een lager kussen. Lage hoofdkussen zorgen nu eenmaal voor minder belasting op de spieren en de gewrichten van het lichaam.

Echter, lijkt de overgrote meerderheid van de bevolking voornamelijk op hun zij de nacht door te brengen. Het grote probleem waar zij-slapers mee te kampen hebben, zijn de eventuele nek- en/ of schouderklachten. Dergelijke slaaphouding oefent behoorlijk wat druk uit op deze regio’s waardoor een hoger hoofdkussen de best mogelijke aanbeveling lijkt. Hoge kussens verminderen namelijk de druk ter hoogte van je nek en schouders terwijl ze toch voldoende ondersteuning aanbieden.

Enkele belangrijke aandachtspunten

Kortom, de slaaphouding lijkt al behoorlijk veel geheimen over het ideale hoofdkussen prijs te geven. Voor de 1 zal een ondersteunend Tempur kussen uit duurzaam Foam materiaal de beste aanbeveling zijn, terwijl anderen beter opteren voor een lager, al dan niet synthetisch kussen. Maar naast het belang van je slaaphouding is het eveneens aangewezen om stil te staan bij enkele andere lichamelijke kenmerken.

Ben je iemand die het altijd behoorlijk koud heeft, dan lijkt een hoofdkussen uit dons een stap in de goede richting. Echter is dons allesbehalve vochtregulerend en bijgevolg geen goede aanbeveling voor mensen die de neiging hebben om snel en veel te zweten. Voor deze groep zijn er heel wat synthetische hoofdkussens op de markt gebracht die niet alleen voldoende ventileren maar overigens ook kunnen worden gewassen en gedroogd.

Heb je last van bepaalde allergieën, kies dan voor een bepaald type hoofdkussen dat anti-allergisch werkt en/ of 100% antibacterieel is. Kortom, heel wat mogelijkheden en bijgevolg voor elke slaper wat wils!

 

Deel dit bericht met je vrienden!