maandag 19 april 2021

Alles over Papendrecht

20
mrt

Mode-industrie hard geraakt door coronacrisis: roep om duurzame doorstart

De coronacrisis heeft er naar schatting voor gezorgd dat de globale kledingindustrie in 2020 met 30 procent is gekrompen. De sector voor luxe kleding en goederen is zelfs nog harder geraakt en verwacht een krimp van bijna 40 procent. De coronacrisis wordt door velen in de industrie echter ook als een kans gezien. De fashion weeks worden online gehouden, winkels in veel Europese landen zijn weer open en ook in Nederland komen er versoepelingen omtrent de regels.

Enorme overproductie
Overproductie is een groot probleem in de mode-industrie. Dit is zowel te zien in het fast-fashion segment, maar ook bij de luxe modemerken zoals Chanel. De designer gaf bijvoorbeeld tien shows per jaar, in een poging om de veranderende behoeftes van de consument door de fast-fashion trend bij te benen.

Ketens zoals de Zara en H&M kijken naar de collecties van designers en maken de stukken vervolgens na. Dit doen ze echter zo snel, dat de nageaapte collecties vaak nog eerder in de winkels ligt dan bij de designers zelf. Wanneer de ontwerpen al eerder te zien zijn bij de grote ketens, kan verveling optreden. Om dit tegen te gaan zijn designermerken zelf ook meer collecties gaan maken.

Het resultaat? Een enorme onverkochte voorraad onder zo goed als alle kledingmerken. Het is onbekend wat designers doen met de niet verkochte items. Aan uitverkoop doen ze niet, waardoor het verhaal is dat de items worden verbrand.

Industrie in eigen land
Veel van de goedkope modemerken laten hun kleding onder slechte omstandigheden produceren in landen waar de arbeid spotgoedkoop is, zoals Bangladesh en India. De coronacrisis laat zien dat het juist een kracht is wanneer landen de textielindustrie in eigen land ondersteunen.

Het Duitse Ministerie van Economie heeft aangekondigd 160 miljoen te gaan investeren in de textielindustrie, meld een woordvoerder van STYLESPRING.de. Met deze kapitaalinjectie kan de industrie verder innoveren en de strijd tegen het coronavirus aangaan. Zo voelen Duitse textielbedrijven zich geroepen om een bijdrage te leveren aan de bescherming van medisch personeel, en maken ze onder andere beschermende pakken en mondmaskers. Hierdoor realiseerde de Duitse overheid zich dat het zeer belangrijk is om een eigen textielindustrie te hebben.

Meer duurzaamheid
De mode-industrie is momenteel haast compleet tot stilstand gekomen onder invloed van de coronacrisis. Een aantal grote merken laat al zien zich af te keren van de mode-kalender. Onder andere Armani, Dries van Noten en Gucci pleiten voor het presenteren van minder collecties ieder jaar. Dit zou het begin kunnen zijn van meer duurzaamheid in de industrie.

Wie verwacht dat alles in één keer heel anders wordt zal echter van een koude kermis thuiskomen. De luxe grote modemerken zijn namelijk doorgaans onderdeel van beursgenoteerde bedrijven. Het doel van deze bedrijven? Winst en snelle groei. Wanneer dit systeem in de basis niet veranderd, wordt het lastig om echte verandering te bewerkstelligen.

Deel dit bericht met je vrienden!