zondag 5 december 2021

Alles over Papendrecht

28
feb

Rente stijgt weer na lange periode van dalingen

Papendrecht - Het lenen van geld is een klein beetje duurder geworden de laatste tijd. Het gaat om een zeer kleine verhoging maar is toch opvallend na al de verlagingen de laatste jaren. Drie kredietverstrekkers hebben de rente verhoogd, dit geheel tegen de trend in! Het gaat om de BNP Paribas, Findio en Interbank bij bedragen vanaf 25.000 euro. Findio en Interbank staan juist bekend om hun lage rentetarieven. Door deze verhoging behoren deze geldverstrekkers niet langer tot de goedkoopste. Geld lenen is in 2019 duurder geworden, mede omdat de concurrentie is verminderd.

Dat de rente wordt verhoogd is echt opvallend te noemen. Langer als 10 jaar daalt de rente juist. In het jaar 2011 was de gemiddelde rente nog zo'n 11%. Tegenwoordig is het gemiddelde rentetarief zo'n 7%. Goedkoop een lening afsluiten kan tegenwoordig echter al vanaf 3,90%. Dit grote verschil heeft te maken met ‘risk based pricing'. Dit is het risico dat de kredietverstrekker inschat. Hoe lager het risico dat de klant niet terugbetaald, des te lager de rente kan zijn. Het is te danken aan de Europese Centrale Bank dat de rente is gedaald de laatste jaren. Kredietverstrekkers kunnen goedkoop geld lenen en zodoende lagere rente aan de klant berekenen, zonder dat dit ten koste gaat van de winst. de Europese Centrale Bank blijft ook geld bijdrukken, met het doel de economie te stimuleren. Dit is natuurlijk wel gevaarlijk omdat hierdoor de internationale waarde van de Euro minder wordt.

De hypotheekrente is het snelste gedaald. Dit komt omdat de concurrentie voor hypotheken bijvoorbeeld in Papendrecht enorm is gegroeid. Onderling strijden hypotheekverstrekkers om de klanten en stunten met hun rentetarieven. Op dit moment tellen we in Nederland 36 hypotheek aanbieders en 14 kredietverstrekkers. Interbank wil voorkomen dat er misbruik wordt gemaakt van de mogelijkheid om maar geld te blijven lenen. Klanten met een doorlopend krediet hebben vaak moeite met het niet opnieuw blijven opnemen van geld. Geld lenen is een stuk aantrekkelijker geworden de laatste jaren! De voorwaarden zijn soepeler geworden en zo mogen mensen bijvoorbeeld langer doen over het aflossen. Geld lenen wordt steeds aantrekkelijker, dit is voor veel mensen gunstig, maar brengt sommige ook in de problemen...

Deel dit bericht met je vrienden!