maandag 2 augustus 2021

Alles over Papendrecht

24
apr

Thuisonderwijs niet voor iedereen vanzelfsprekend

Minister Slob van Basis- en Voortgezet Onderwijs heeft afgelopen maand bekendgemaakt dat kinderen uit arme gezinnen die geen laptop of tablet hebben om thuisonderwijs te kunnen volgen een gratis exemplaar krijgen. Inmiddels zijn er al verschillende initiatieven opgestart om aan de grote vraag te kunnen voldoen, onder andere door gemeente Rotterdam.

Digitaal onderwijs
Het onderwijs in Nederland gaat tijdelijk digitaal. Het is momenteel belangrijker dan ooit dat ieder kind toegang heeft tot een tablet of laptop. Voor een grote groep kinderen in Rotterdam is dit niet het geval. De gemeente Rotterdam deed een oproep om nieuw of goed werkend materiaal gratis beschikbaar te stellen voor deze groep leerlingen en heeft een gulle gift ontvangen van 3.000 nieuwe Chromebooks van stichting De Verre Bergen in samenwerking met Coolblue. Zo kunnen alle kinderen meedoen met onderwijs op afstand en ontstaat er geen kloof.

Verdeling over scholen
De laptops worden verdeeld over scholen van de zeven schoolbesturen die de aanvraag deden. Ook stichting BOOR nam een deel van de gedoneerde laptops enthousiast in ontvangst. De stichting is zeer blij met de gift en benadrukt hoe belangrijk het is dat de maatschappij het ook mogelijk maakt voor kinderen in de meest kwetsbare hoek om onderwijs op afstand te volgen. Alle Chromebooks worden klaargemaakt voor digitaal onderwijs door studenten van de IT-campus Rotterdam. Ouders en kinderen hebben er verder dus geen omkijken naar, maar hoeven alleen nog maar internet providers te vergelijken zodat er gestart kan worden met digitaal onderwijs. Momenteel worden scholen door de situatie gedwongen om digitaal onderwijs aan te bieden, maar het is goed mogelijk dat er in de toekomst een structurele verschuiving plaatsvindt. Tegenwoordig wordt digitaal onderwijs ook naast het reguliere onderwijs ingezet om het onderwijs te versterken.

Stichting Leergeld Papendrecht
In gemeente Papendrecht zijn nog geen stappen ondernomen om kansarme kinderen aan een laptop te helpen, maar wellicht dat er een voorbeeld genomen kan worden aan de aanpak van gemeente Rotterdam. Gemeente Papendrecht heeft wel diverse initiatieven voor kinderen uit arme gezinnen zodat ze mee kunnen doen in de maatschappij. Een voorbeeld hiervan is Stichting Leergeld, voorheen het SMS-kinderfonds. Hier kunnen ouders van kinderen tot 18 jaar een vergoeding krijgen voor de kosten van bijvoorbeeld de sportclub, het lidmaatschap van een vereniging of muziekles. Ouders of verzorgers van kinderen die de hulp van het fonds kunnen gebruiken kunnen een beroep doen op Stichting Leergeld, indien ze bepaalde binnen- of buitenschoolse activiteiten voor hun kinderen niet kunnen betalen. Hiervoor moeten ouders aantonen dat het inkomen onder 140 procent van het bijstandsniveau ligt. Tot een bepaalde grens blijven spaargeld en ander vermogen buiten beschouwing. Stichting Leergeld Drechtsteden keert niet direct geld uit, maar zorgt ervoor dat de betaling direct wordt gedaan bij de sportclub, muziekschool of vereniging.

Deel dit bericht met je vrienden!