dinsdag 20 oktober 2020

Alles over Papendrecht

23
mrt

Tips voor thuiswerken met kinderen

(door )

In Nederland was thuiswerken al in opkomst. Voor veel mensen is dit een prettige afwisseling voor het werk op kantoor zonder reistijd. Anderen droomden nog van de mogelijkheid om thuis te mogen werken. In de afgelopen week is voor veel mensen thuiswerken opeens de norm geworden.

De hele werkweek thuis doorbrengen is in de eerste dagen vaak leuk. Al snel wordt dan duidelijk dat het ook de nodige nadelen met zich meebrengt. De processen zijn nog niet altijd ingericht op thuiswerken, gezelligheid van de collega´s wordt gemist, er zijn geen praatjes bij het koffieapparaat en even informeel overleggen is toch anders. Zeker als er ook nog kinderen rondlopen die vermaakt moeten worden, wordt thuiswerken een echte uitdaging.  Hoe zorg je dat je thuiswerken met kinderen overleeft?

Net op een normale kantoordag, is het wenselijk ook thuis structuur aan te brengen. Sta op een vaste tijd op, houd vaste werktijden aan en plan per dag de prioriteiten. Het is heel verleidelijk tussendoor een wasje te draaien, een boodschapje te doen of wat andere klusjes tussendoor te doen, maar de productiviteit neemt dan snel af.  Probeer concrete korte taken eerst af te handelen, dan heb je een goed gevoel over afgeronde zaken.

Heb je kinderen? Zorg dan ook voor hen voor een vaste structuur. Vaak kan je beter even wat tijd besteden om ze aan het werk te zetten, zodat je daarna een tijd ongestoord kan werken. Betrek je kinderen bij een schema met duidelijke taken en afspraken dan is de kans groter dat ze zich hier aan houden. Op internet zijn vele voorbeelden van activiteiten en nuttig huiswerk te vinden. Ook is het aan te raden om de ouders beurtelings de verantwoordelijkheid te geven voor de kinderen. Dan kan tenminste een van de twee ongestoord werken.

Ook de innerlijke mens is belangrijk. Zorg voor een gezonde lunch en neem even tijd voor het gezin. Ook een lekkere kop koffie is belangrijk en houdt je wakker. Steeds meer mensen hebben thuis een verse koffiebonen apparaat dat niet onder doet voor de professionele machines op het werk. In plaats van een praatje met je collega´s kan je thuis even een rustmomentje inbouwen. 

Gelukkig leven we in een digitaal tijdperk en zijn we al gewend om op afstand met elkaar te werken. Er zijn veel tools beschikbaar die praktisch zijn om te overleggen met collega´s, zoals bijvoorbeeld Slack voor instant messaging of Zoom voor een video call. Ook de telefoon blijft natuurlijk essentieel alhoewel een call met kinderen in de buurt zo nu en dan wel even een uitdaging is.

Vergeet tot slot niet het belang van een goede werkplek. Zeker als je voor langere periode thuis gaat werken is het aan te raden om een comfortabele stoel te gebruiken. Een opgeruimd bureau met voldoende ruimte voor muis en toetsenbord zijn geen overbodige luxe, net als een beeldscherm op de juiste hoogte. Dit voorkomt rug- en armklachten, net als zo nu en dan even opstaan en een rondje lopen.

Kortom, thuiswerken biedt de nodige uitdagingen, maar met de juiste voorbereiding en een goede planning houdt je als het goed is meer tijd over voor andere zaken!

Deel dit bericht met je vrienden!