Ook langdurig zieke leerlingen doen mee op De Lage Waard

29 november 2017 door Hennie van der Zouw

PAPENDRECHT - Op CSG ‘De Lage Waard’ hoort iedereen erbij, ook leerlingen die langdurig ziek zijn. Via een interactieve beeld- en geluidsverbinding kunnen zij toch meedoen in de les. Met de apparatuur en begeleiding van KlasseContact kunnen leerlingen op afstand een vraag beantwoorden van de docent, meeschrijven en praten met klasgenoten. 

Kan een leerling van de CSG De Lage Waard door ziekte langdurig niet naar school, dan biedt KlasseContact uitkomst. Met de interactieve beeld- en geluidsverbinding kan de leerling lessen volgen op afstand. Vanaf de laptop of tablet bestuurt de leerling ‘de Klasgenoot’, een apparaat met 360 graden-camera, die in de klas staat. De leerling kan de camera draaien om rond te kijken in de klas en inzoomen op het bord. Een virtuele vinger opsteken kan ook; er gaat dan een lampje op de Klasgenoot branden, zodat de docent kan reageren. En natuurlijk biedt de videoverbinding volop gelegenheid tot praten met klasgenoten in de pauze. Vanaf vandaag maken al vijf leerlingen op de CSG De Lage Waard gebruik van deze voorziening.

Sociaal isolement en leerachterstand voorkomen
De Klasgenoot wordt mogelijk gemaakt door KlasseContact; een landelijk project van EDventure en het KPN Mooiste Contact Fonds. Het doel van KlasseContact is zorgen dat leerlingen die vanwege een chronische of langdurige ziekte niet naar school kunnen, toch lessen kunnen volgen.
Dit om te voorkomen dat zij in een sociaal isolement terecht komen en een leerachterstand oplopen. De inzet van KlasseContact helpt scholen die verantwoordelijk zijn voor het onderwijs van hun zieke leerlingen. Leraren staan hier niet alleen voor. Ze kunnen hulp vragen aan de consulenten Onderwijsondersteuning Zieke Leerlingen (OZL), werkzaam bij de onderwijsadviesbureaus of Educatieve Voorziening van de academische ziekenhuizen in Nederland.

Consulent OZL begeleidt
De consulenten OZL zijn vervolgens de schakel tussen school, leerling en KlasseContact. Zij bespreken met hen de aanvraag voor KlasseContact en begeleiden de school en de leerling vóór, tijdens en na de plaatsing. Op die manier maken elk schooljaar honderden zieke leerlingen (en hun klas) gebruik van KlasseContact.

Niet alleen in de klas, maar ook daarbuiten
De Klasgenoot is een steuntje in de rug voor chronisch en langdurig zieke leerlingen, zodat ze het gevoel hebben er toch bij te horen. “Zo vallen ze niet buiten de boot” zegt Annemarie Kaptein, directeur van EDventure. “En dat is essentieel, zeker voor scholieren. Direct contact met leeftijdsgenoten is enorm belangrijk voor hun ontwikkeling. Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes, erbij blijven horen. Dankzij KlasseContact kunnen ook leerlingen die chronisch of langdurig ziek zijn de lessen blijven volgen en in contact blijven met hun klasgenoten!”

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.