Eerste team schaakvereniging Papendrecht/Alblasserdam verovert koppositie

13 december 2012
Eerste team schaakvereniging Papendrecht/Alblasserdam verovert koppositie

PAPENDRECHT - Woensdag 12-12-12 ging het eerste team van Schaakvereniging Papendrecht/Alblasserdam op bezoek bij SO Rotterdam 5 in de wetenschap dat koploper Krimpen a/d IJssel twee dagen eerder puntverlies had opgelopen tegen H.I.Ambacht (4-4).
Winst zou betekenen dat de koppositie van de Krimpenaren zou worden overgenomen. Maar een eenvoudige opgave was dat niet, uit tegen het altijd lastige SO Rotterdam.

Vooral de eerste twee bordspelers van SO Rotterdam werden op voorhand gevreesd: Twee sterke 1900 spelers die de eerste drie ronden nagenoeg de volle winst gepakt hadden. Hiertegenover moest P/A het stellen zonder tweede bord speler Bert Terlouw. Hij was verhinderd. Er was nog geprobeerd zijn partij vooruit gespeeld te krijgen maar hiertoe had SO zich niet bereid verklaard. En zo kreeg invaller Koert Timmerman de ondankbare taak om aan bord 2 zijn huid zo duur mogelijk te verkopen en het zo lang mogelijk vol te houden en weerstand te bieden.

De reis naar Rotterdam verliep voorspoedig. Ruim voor het aanvangstijdstip van 20.00 uur was het speellokaal in Rotterdam-Alexander bereikt en gaf teamleider Kees Brinkman de volgende opstelling aan de wedstrijdleider van SO prijs:

Bord 1 – Meinte Smink (wit)
Bord 2 – Koert Timmerman (zwart)
Bord 3 – Kees Brinkman (wit)
Bord 4 – Hans van den Beukel (zwart)
Bord 5 – Jo Pattinama (wit)
Bord 6 – Kees van Meerkek (zwart)
Bord 7 – Johnny Nap (wit)
Bord 8 – Gerrit de Jong (zwart)

Even later bij aanvang van de wedstrijd – zo rond 20.00 uur – bleek SO een verrassing in petto te hebben. Hun twee 1900 kanonnen waren niet achter de borden 1 en 2 maar achter de bord 1 en 4 opgesteld. P/A liet zich hier echter niet door van de wijs brengen. Het strijdplan bleef onveranderd: geen onverantwoorde risico’s, rustig de kansen afwachten, geen enkele partij verliezen, aan de hogere borden blij zijn met remise en aan de lagere borden minimaal één winstpartij binnen halen.

Jo kreeg al vroeg in zijn partij te maken met de ruil van de dames en twee lichte stukken. Zijn tegenstander bood vervolgens om 20.40 uur remise aan in een vlakke stelling. Jo sloeg het aanbod af. Hij was immers niet voor een snelschaakpartijtje naar Rotterdam afgereisd. Dus trok Jo ten aanval met Pf3-h4, daarbij over het hoofd ziend dat hij daarmee een belangrijke centrumpion en daarmee in feite de partij weg gaf. Jo speelde daarna voor wat ie waard was, maar zijn stelling zag er steeds hopelozer uit.

Gerrit had daarentegen een meevaller. Zijn tegenstander liet zich verleiden tot het terugspelen van een paard naar de onderste rij, waardoor Gerrit de kans kreeg mat in één te geven, wat hij nog deed ook. Het was net 22.00 uur geweest. P/A stond met 0-1 voor. Op de andere borden werd nog volop strijd geleverd. Zeven boeiende schaakgevechten waarvan de afloop zich slechts bij twee liet voorspellen: Jo stond belabberd, maar Kees van M. stond gunstig (hij had al in de opening een vol stuk van zijn tegenstandster (ja ja een dame) kado gekregen), hoewel hij wel te kampen had met een grote achterstand in ontwikkeling en in bedenktijd.

Het werd 23.00 uur. En nog steeds stonden er zeven schaakborden in vuur en vlam. Ook bij Jo was het vuurtje weer gaan wakkeren, want zijn tegenstander had weliswaar alle stukken afgeruild en zijn voorsprong van een belangrijke vrijpion in het centrum behouden, maar de koning van Jo stond net even iets centraler en actiever, waardoor Jo het toch richting remise kon gaan afwikkelen, zo leek het.

Hans had inmiddels remise aangeboden. Hij had knap stand gehouden tegen de 1900 speler van SO en een onbekende opening met allerlei valletjes overleefd. Nu stond er een eindspel op het bord waarvoor zijn tegenstander nog even 10 minuten bedenktijd nam, alvorens hij met het remise voorstel instemde. Tussenstand: 0,5-1,5. Alles verliep dus nog volgens plan.

Zoals verwacht breidde Kees van M. de voorsprong uit tot 0,5-2,5. Met veel geduld was hij uit de verdediging gekropen, stukken geruild en de partij definitief naar zich toe getrokken voordat de tijdnood echt nijpend werd.

Daarna ging het snel. De tegenstander van Jo had de hele avond het idee gehad te gaan winnen, maar nu het toch op remise leek te gaan uitlopen, nam hij in tijdnood onverantwoorde risico’s. Jo profiteerde, haalde een dame en won: 0,5-3,5 en we hadden nog 1 punt nodig.

Meinte voegde er als eerste een half punt aan toe. Tot het einde van de partij had hij een pluspion overgehouden maar in de tijdnoodfase nam hij in een waarschijnlijk gewonnen eindspel geen risico en accepteerde het remise aanbod van zijn tegenstander: 1,0-4,0. Op hetzelfde moment maakte Koert een foutje in tijdnood waardoor hij pardoes werd mat gezet: 2,0-4,0.

Nog geen 2 minuten later kreeg Kees B. een remise aanbod van zijn tegenstander. Met nog 3 minuten op de klok (en zijn tegenstander 1) dacht Kees nog 2 minuten na (daarmee zijn teamgenoten zenuwen bezorgend) alvorens hij met enige spijt (want hij stond beter) berustte in een puntendeling die zijn team definitief de overwinning bezorgde: 2,5-4,5.

Als laatste kon Johnny toen zijn partij beëindigen. Ook hij en zijn tegenstander zaten in hevige tijdnood. Johnny was in die tijdnoodfase zelfs wat materiaal achter geraakt, maar de wedstrijd was inmiddels beslist en dus besloten beide spelers tot remise. Eindstand: 3,0-5,0.

De vraag is nu waar dit gaat eindigen? Wordt Papendrecht/Alblasserdam kampioen? Er wachten nog 3 tegenstanders: achtereenvolgens de medekoplopers Fianchetto (thuis) en Krimpen (uit) en in de slotronde RSR Ivoren Toren (thuis). In die slotronde spelen de concurrenten Fianchetto en Krimpen tegen elkaar. Daarnaast ligt ook H.I.Ambacht nog op de loer. Zij speelden tegen zowel Fianchetto, Krimpen als ons met 4-4 gelijk. Kortom, het is ongemeen spannend in klasse 2A van de RSB.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.