Moris Mosima (Kenia) wint 29e Nationale Lenteloop

08 mei 2011 door Ad van Herk
Moris Mosima (Kenia) wint 29e Nationale Lenteloop

PAPENDRECHT - Onder zomerse en daardoor zeer zware omstandigheden heeft Moris Mosima de eerste plaats behaald bij 15 kilometer lange Lenteloop in een tijd van 48:46. Bij de vrouwen was de snelste tijd voor Anjolie Engels-Wisse 56:58.

In de ochtend waren 800 kinderen gekomen om hun hardloopprestatie neer te zetten aangemoedigd door de vele ouders en andere familie. De afstanden varieerden van 400 meter voor de groepen 1 en 2, tot 2500 meter voor de middelbare scholieren. De Prins Constantijn school wist de fel begeerde beker te bemachtigen voor de school met de procentueel hoogste deelname (30,3%). Dit jaar namen vier basisscholen uit Sliedrecht deel aan de scholierenloop waarvan wij hopen dat deze deelname zich verder uitbreidt. Hiermee zien wij het doel van Passaat (PApendrecht Sliedrecht SAmen ATletiek) weer een stukje verder groeien.

Om 12.45 uur werden door burgemeester de Bruin de 300 prestatielopers weggeschoten voor hun 7,5 km prestatieloop. Onder de deelnemers bevonden zich ook honderd lopers van het loopgroep project die in januari gestart waren met hardlopen en zo hun vorderingen konden testen. Vele van deze atleten hebben al aangegeven lid te worden van Passaat omdat het lopen in een groep onder deskundige begeleiding zeer goed is bevallen. Bij de mannen won Harmen Perk in een tijd van 26:04 en bij de vrouwen Annemieke Roeland 33:16 op de voet gevolgd door Passaat atlete Marleen Jansen.

De 15 km wedstrijd en prestatieloop werd sterk beïnvloed door de felle zon en hoge temperaturen. In de eerste kilometer sloeg de Keniaan Moris Mosima een gat van 30 seconden, die hij in de eerste 7 km wist uit te bouwen tot een voorsprong van 2 minuten. Op dat moment had hij zelfs nog zicht op het parcoursrecord van Gerard Kappert uit 1996 met een tijd van 44:13. Achter zijn rug werd er regelmatig stuivertje gewisseld tussen de atleten die om de beurt een warmte dipje hadden. Patrick Kwist liep op dat moment op een tweede plaats maar zou als derde eindigen. De Belgische atleet Saaid Ribag kreeg namelijk door dat hij toch te voorzichtig gestart was en begon aan een inhaalrace. Rond de 13 km kreeg hij de Keniaan weer in zicht die zijn snelle start (gemiddeld boven de 20 km/uur) moest bekopen met een tempoverlaging. Mogelijk ook ingegeven door het feit dat de premie van het parcoursrecord niet haalbaar bleek. Saaid finishte 15 seconden na Moris. Patrick Kwist wist tot op de finish zijn derde plaats te behouden waarmee hij dezelfde plaats haalde als afgelopen jaar. Passaat atleten Aart van Wijk 59:12 en Jan Prins 56:23 wisten beiden onder het uur te finishen en werden daarmee winnaar in hun categorie (M50 en M55). Anne Zijderveld haalde een derde plaats in het eindklassement bij de vrouwen 59:50.

De reacties na afloop van de race waren zeer positief wat voor de vrijwilligers weer een motivatie is om door te gaan met deze unieke (inter)nationale wedstrijd die volgend jaar zijn dertigste editie gaat beleven. Ook de spontane medewerking van bewoners langs de route die daar onverwachts met tuinslang en extra water stonden (door de atleten enorm gewaardeerd)  maken dat Papendrecht trots is op deze lenteloop.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.